Výhradní prodej nemovitosti ano či ne?
13. 08. 2019

Výhradní prodej nemovitosti ano či ne?

Chcete prodat svůj dům, byt či pozemek? Je to jistě velké rozhodnutí. Cílem je prodat za co nejvíce peněz a v krátkém čase. Zvolili jste variantu prodeje pomocí profesionálního realitního makléře a nyní je před Vámi na první pohled zdánlivě lehká, avšak z mého pohledu velmi důležitá otázka: podepsat výhradní prodej ano či ne?

Představme si modelovou situaci: Jdeme do autobazaru a chceme prodat svého čtyřkolového miláčka. Ani nás nenapadne nechat tam auto jen tak, bez smlouvy a dohodnutých podmínek, za jakých se auto prodá, kdy budou vyplaceny peníze, a co když se neprodá… atd.

Úplně stejné je to s prodejem nemovitosti s tím rozdílem, že se bavíme o miliónové hodnotě Vaší nemovitosti. Nevýhradní prodej (prodej bez smlouvy) pramení z obavy a strachu z neznámého.

Nejčastější důvody prodeje bez smlouvy:

  • Nemusím se vázat

Skutečnost: pokud se nemusí k ničemu vázat prodávající, nemusí se k ničemu vázat ani makléř. Takovou inzerci pak makléř dělá tak, aby ho nic nestála, protože nemá jistotu, že se mu vynaložené úsilí a investice vyplatí. 

  • Mohu si to prodat i sám

Skutečnost: dobře prodat (za nejvyšší možnou cenu) si žádá investice, kterou do propagace investuje realitní makléř ze svého. Natáčení videa, profesionální fotograf, placená inzerce, letecké záběry dronem, webové stránky nemovitosti atd. Mnohdy desítky tisíc korun. Když si však majitel nakonec nemovitost může prodat i sám, většinou na základě inzerce makléře, omezí makléř propagaci jen na levná řešení, která nevedou k prodeji za nejvyšší cenu. 

  • Více makléřů, více klientů

Skutečnost: dnes v době internetu většina makléřů inzeruje na stejných realitních serverech   a osloví stejného kupce. Kupující pak vidí rozdílné fotky, rozdílné texty, mnohdy i jinou cenu, jiné rozměry. A chování kupce? Asi to nemůžou prodat, v tom bude nějaký háček, zavolám všem, kdo mi dá lepší cenu. Makléři se pak předhánějí a útočí na majitele, aby slevil, místo toho, aby byli na straně majitele a prodali za co nejvíce. 

  • Budu mít vše pod kontrolou

Skutečnost: nevýhradní prodej = nemáte pod kontrolou vůbec nic. Nevíte, jaké jsou povinnosti makléře, jaké jsou podmínky prodeje, kolik stojí služba spojená s převodem nemovitosti, jaké služby zahrnuje atd.

 

Pár tipů od profesionálního makléře na závěr:

  • Při prodeji si vždy sjednejte podmínky, za jakých se bude nemovitost prodávat. Výhradní prodej zaručí, že budete mít průběh pod kontrolou.
  • Vyberte si pouze jednoho realitního makléře, který pracuje ve Váš prospěch.
  • Smlouvu si nastavte na dobu určitou.

Pokud jste dočetli až sem, tak Vám děkuji za věnovaný čas a již nyní vím, že pro sebe děláte to nejlepší. Protože je lépe vědět a pak konat. Ne naopak, jak tomu mnohdy bývá.

Přeji Vám úspěšný prodej.

 

Zdeněk Čiháček
Autor: Zdeněk Čiháček

 Jsem realitní makléř!

"Cesta, kde mohu uplatnit všechny své získané zkušenosti"

"Jsem nejen realitní makléř, ale také režisér, herec, scénárista a marketér – prostě se snažím propojit všechny tyto prvky, aby každá prezentace a videoprohlídka měla šťávu a byla přitažlivá.

Toto fascinující odvětví přináší nové výzvy každý den. A to mě baví.

MOJE RADA: Předtím, než se pustíte do prodeje či koupě nemovitosti, důkladně se informujte. Vaše znalosti vám určitě přinesou velké výhody.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení