Varování: Vaše nemovitost může skončit ve státních rukou
18. 08. 2023

Varování: Vaše nemovitost může skončit ve státních rukou

Majitelé nemovitostí, kteří jsou v katastru nemovitostí nedostatečně identifikováni, mají do 1. ledna 2024 čas prokázat svá vlastnická práva. Pokud tak neučiní, nemovitost připadne státu. Řádně zavedené nemovitosti by měly mít uvedené všechny potřebné údaje o vlastníkovi, jako je jméno, bydliště a rodné číslo.

Ověření těchto informací je možné online, na katastrálním úřadu nebo na pobočkách CzechPointu.

Problémy s nezapsanými nemovitostmi souvisí hlavně s historickým vedením katastru před rokem 1989. Tento problém se týká především pozemků, ale také nemovitostí jako jsou domy, byty, chaty nebo garáže.

Problémy vznikly zpravidla buď tím, že nemovitost v katastru nemá zapsaného žádného vlastníka, nebo že údaje o vlastníkovi nejsou dostatečné pro jeho identifikaci.

Nedostatečně identifikovaní vlastníci představují riziko jak pro jednotlivé vlastníky, kteří mohou přijít o kontrolu nad svými nemovitostmi, tak pro stát, který nemá přehled o majetkových vztazích.

Pro řešení tohoto problému se nyní dvakrát ročně zveřejňují seznamy nemovitostí s nedostatečně identifikovanými vlastníky.

Tyto seznamy jsou dostupné na obecních úředních deskách a na webových stránkách ÚZSVM.

Majitelé těchto nemovitostí musí do určité doby (do 1. 1. 2024) prokázat svá vlastnická práva. Pokud tak neučiní, nemovitost připadne státu

Stát poté tyto nemovitosti předá odpovídajícím státním institucím, například Státnímu pozemkovému úřadu nebo státnímu podniku Lesy České republiky.

Je důležité, aby vlastníci reagovali a prokázali svá vlastnická práva v předepsané lhůtě.

Pokud se se mnou budete chtít o něčem poradit, spojte se se mnou prostřednictvím kontaktů na mém webu.

Zdeněk Čiháček
Autor: Zdeněk Čiháček

 Jsem realitní makléř!

"Cesta, kde mohu uplatnit všechny své získané zkušenosti"

"Jsem nejen realitní makléř, ale také režisér, herec, scénárista a marketér – prostě se snažím propojit všechny tyto prvky, aby každá prezentace a videoprohlídka měla šťávu a byla přitažlivá.

Toto fascinující odvětví přináší nové výzvy každý den. A to mě baví.

MOJE RADA: Předtím, než se pustíte do prodeje či koupě nemovitosti, důkladně se informujte. Vaše znalosti vám určitě přinesou velké výhody.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení