Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout



Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout
26. 6. 2024

Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout Nejčastější chyby při prodeji nemovitosti a jak se jim vyhnout

Prodej nemovitosti může být velmi stresující, ať už jde o dům, byt nebo komerční prostor. Mnoho majitelů nemovitostí bohužel často dělá různé chyby, které mohou proces značně zkomplikovat a prodloužit. V tomto článku se dozvíte o nejčastějších chybách, kterým se prodávající dopouštějí, a dostanete praktické rady, jak se těmto problémům vyvarovat.

Podcenění přípravy nemovitosti k prodeji

Příprava nemovitosti na prodej je klíčová fáze, kterou mnoho majitelů podceňuje. Správná prezentace může výrazně zvýšit atraktivitu vaší nemovitosti a zkrátit dobu potřebnou k jejímu prodeji. Jedna z nejčastějších chyb je nedostatečný úklid a úprava prostoru. Potenciální kupci si vytvářejí první dojem během několika vteřin, takže je důležité, aby vaše nemovitost působila co nejlépe. Doporučuji vám zajistit, aby byl interiér čistý a uklizený. Zbavte se osobních předmětů a nadbytečného nábytku.

Zanedbání drobných oprav a údržby je další velkou chybou. Nevyhovující dveře, kapající kohoutky nebo praskliny ve zdech mohou odradit zájemce a snížit hodnotu vaší nemovitosti. Investice do těchto oprav může být minimální ve srovnání s jejich přínosem. Zvažte také využití služeb profesionálního home stagingu. Profesionální stylizace může výrazně zvýšit atraktivitu nemovitosti na trhu.

Pokud je váš dům nebo byt prázdný, doporučuji zapůjčení nábytku a dekorací. Tyto prvky dokáží prostor zútulnit a dodají mu příjemnou atmosféru. Nezapomeňte ani na venkovní prostory – dobře udržovaná zahrada nebo balkon mohou mít zásadní vliv na rozhodnutí kupujícího.

Nesprávné stanovení prodejní ceny

Jednou z největších chyb je nesprávné stanovení prodejní ceny. Přemrštěná cena může odradit potenciální kupce a způsobit, že vaše nemovitost bude na trhu dlouho ležet. Na druhou stranu příliš nízká cena znamená ztrátu významného zisku. Klíčem je najít rovnováhu – cenu, která reflektuje skutečnou hodnotu vaší nemovitosti a zároveň je atraktivní pro kupující.

Doporučuji provést důkladný průzkum trhu jako první krok. Prostudujte si ceny podobných nemovitostí ve vaší oblasti a vezměte v úvahu faktory jako velikost, stav a lokalita. Spolupráce s profesionálním realitním makléřem může být v tomto ohledu velmi přínosná; má přístup k aktuálním údajům o trhu a poskytne kvalifikovaný odhad hodnoty vaší nemovitosti.

Během procesu prodeje může být nutné cenu upravit podle zájmu kupujících i dalších okolností. První týdny po uvedení nemovitosti na trh jsou kritické – právě tehdy máte největší šanci přilákat zájemce, proto je důležité nastavit správnou cenu hned od začátku.

Prodej nemovitosti je komplexní proces vyžadující pečlivou přípravu i strategické rozhodování. Vyvarováním se běžných chyb jako podcenění přípravy nebo nesprávné stanovení ceny můžete výrazně zvýšit své šance na rychlý a výhodný prodej.

Pokud byste potřebovali další rady nebo pomoc s prodejem vaší nemovitosti, neváhejte se na mne obrátit prostřednictvím kontaktů uvedených na mém webu!

Zdeněk Čiháček
Autor: Zdeněk Čiháček

 Jsem realitní makléř!

"Cesta, kde mohu uplatnit všechny své získané zkušenosti"

"Jsem nejen realitní makléř, ale také režisér, herec, scénárista a marketér – prostě se snažím propojit všechny tyto prvky, aby každá prezentace a videoprohlídka měla šťávu a byla přitažlivá.

Toto fascinující odvětví přináší nové výzvy každý den. A to mě baví.

MOJE RADA: Předtím, než se pustíte do prodeje či koupě nemovitosti, důkladně se informujte. Vaše znalosti vám určitě přinesou velké výhody.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení