Nečekejte, jednejte. Nabídněte nemovitost k prodeji co nejdříve
30. 12. 2020

Nečekejte, jednejte. Nabídněte nemovitost k prodeji co nejdříve

U některých majitelů nemovitostí je vidět váhání, zda nabídnout nemovitost k prodeji právě teď. Ano! Existuje riziko, že se ceny nemovitostí budou snižovat. Je třeba využít aktuální zvýšené poptávky po nákupu nemovitostí.

 

Obávané snižování cen nemovitostí

Od začátku pandemie se objevují nejrůznější signály budoucí ekonomické krize. Ta se samozřejmě promítne i do realitního trhu.

Po ekonomické krizi v roce 2008 došlo k poklesu cen nemovitostí se zpožděním několika měsíců a průměrně se jednalo o pokles 25 % z ceny nemovitostí.

Ačkoliv už pandemie několik měsíců trvá, dosud jsme pokles cen nemovitostí nezaznamenali. Důvodů je několik.

 

Rostoucí poptávka

Hrozba nadcházející krize vyvolala u investorů (i domácností) zvýšený zájem o bezpečné uložení peněz. Bezpečným přístavem pro uložení hotovosti před hrozbou rostoucí inflace jsou jistě nemovitosti. Z důvodu zvýšené poptávky neměli prodávající důvod nabízené nemovitosti zlevňovat.

Další skutečností je snižování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů a částečné rozvolnění pravidel pro poskytování úvěrů. Peníze na nákup nemovitostí jsou levné a získání hypotéky je jednodušší než před několika měsíci.

Do úvahy je třeba vzít i skutečnost, že aktuálně probíhají vládní programy na podporu ekonomiky, které drží zaměstnanost a dotují provoz tisíců firem. Jakmile tato podpora skončí, teprve se začnou dopady krize projevovat.

 

S prodejem nečekejte

Je zřejmé, že k poklesu cen nemovitostí bude docházet. Tento pokles však nebude okamžitě a nebude se týkat všech nemovitostí stejně. Určitě nemůžeme očekávat výrazný pokles cen nemovitostí novostaveb ve velkých městech. Ty jsou často investičními nemovitostmi a slouží k dalšímu pronájmu.

Pokud uvažujete o prodeji nemovitosti, začněte jednat. Využijte zvýšenou poptávku kupujících, kteří hledají bezpečnou investici a mají možnost financovat nákup levným hypotečním úvěrem.

Jakmile se začne ekonomika potýkat s následky pandemie, bude se objevovat mnohem více těch, kteří přijdou o zaměstnání, sníží se jim příjmy nebo budou mít obavy z dlouhodobého závazku. Prodávat se bude mnohem hůře a za nižší ceny.

Zdeněk Čiháček
Autor: Zdeněk Čiháček

 Jsem realitní makléř!

"Cesta, kde mohu uplatnit všechny své získané zkušenosti"

"Jsem nejen realitní makléř, ale také režisér, herec, scénárista a marketér – prostě se snažím propojit všechny tyto prvky, aby každá prezentace a videoprohlídka měla šťávu a byla přitažlivá.

Toto fascinující odvětví přináší nové výzvy každý den. A to mě baví.

MOJE RADA: Předtím, než se pustíte do prodeje či koupě nemovitosti, důkladně se informujte. Vaše znalosti vám určitě přinesou velké výhody.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení