Cena nemovitosti, jak na to…
10. 09. 2019

Cena nemovitosti, jak na to…

Prodej domu se skládá z jednotlivých kroků na sebe navazujících. Můžeme to přirovnat k oblíbené skládačce puzzle. Cena nemovitosti je z tohoto pohledu jeden díl, který hraje významnou roli při prodeji nemovitosti.

Na první pohled se zdá být nastavení ceny nemovitosti vcelku jednoduché.

Ale…

Většina lidí má s prodejem velmi malé nebo žádné zkušenosti.

Přemýšlí asi takto: cenu nemovitosti stanovím raději vyšší. Třeba se někdo najde, kdo nám za to ty peníze dá. Vždyť slevit můžu vždycky.

A tady nastává kolaps, kdy kostička puzzle nezapadá do skládačky. Dál je scénář skoro vždycky podobný.

Nejprve se neděje nic. Nikdo nevolá, anebo volají jen realitní makléři, kteří se snaží najít nemovitost, kterou by mohli prodávat. Žádní vážní zájemci. A takto to jde jeden měsíc, druhý a třetí. Začíná se slevovat.

Jak ale přemýšlí kupující?

Když už kupující vidí, že cena nemovitosti klesá, tak zkusí navrhnout cenu a to výrazně nižší. Třeba na to prodávající kývne. A tady je prodávající v nevýhodě.

Prodávající: Co když ho odmítnu a budu muset cenu nemovitosti ještě více snížit a s prodejem a nevýhodnou cenou nakonec souhlasí.

Tak takto NE

Opomenu, že při prodeji nemovitosti mají vliv i jiné faktory, jako je perfektně odvedená prezentace, která dokáže opravdu prodat za vyšší cenu, tak správně nastavená cena nemovitosti má zásadní vliv na prodej a spokojenost jak prodávajícího tak kupujícího.

Jak tedy ANO aneb dělejte to jako profesionál

  • Nejprve si udělejte průzkum trhu. Co se ve vašem okolí prodává.
  • Přemýšlejte jako kupující.

Mrkněte na realitní servery Sreality, iDnes, Jihomoravské reality, bezrealitky.cz a zadejte do vyhledávání parametry vaší nemovitosti. Z nalezených podobných nemovitostí si udělejte průměrnou cenu nemovitosti.

  • Projděte si klady a zápory vaší nemovitosti

Jaká je lokalita, zda je výhodou  nebo nevýhodou (třeba poloha u hlavní silnice nebo v blízkosti továrny bude mít spíše negativní vliv na cenu nemovitosti), tvar pozemku, dopravní přístupnost, občanská vybavenost obce (škola, doktor, doprava hromadnými prostředky).

Pokud převládají klady, můžete cenu nemovitosti zvýšit k horní hranici podobných nemovitostí, v opačném případě se držte ceny nižší.

Pozor

Ceny nemovitostí na realitních serverech jsou NABÍDKOVÉ. Nejsou to ceny skutečné, za které se nemovitosti skutečně prodaly. Nabídkové ceny jsou zhruba o 10% , někdy i 20-30% vyšší. U prodejů bez realitní podpory (samoprodejci) jsou tyto ceny navýšeny nejvíce.

Tady má navrch realiťák

Makléři ve většině případů využívají placené programy, které jim zasílají ceny nemovitostí z katastrálního úřadu a makléř ví, za kolik se jednotlivé nemovitosti v okolí skutečně prodaly. A to až od roku 2014.

Z vlastních zkušeností, znalosti lokality a mnoho jiných skutečností je makléř schopen stanovit cenu výrazně přesněji.

Ještě nekončíme…

Případ z druhé strany: předražená nemovitost našla zájemce (záměrně uvádím zájemce a NE kupujícího). Do hry vstupuje banka, která nemovitost odhadne pro účely financování kupujícího velmi rozdílně od vaší představy o prodejní ceně nemovitosti. Toto může trvat klidně jeden až dva měsíce. Kupující nedostane hypotéku a jste zase na začátku. Jen s časovým posunem klidně půl roku.

Rada na závěr

Cenu nemovitosti zkuste konzultovat s realitním makléřem. Má s prodejem nemovitostí zkušenosti a dokáže poradit a mnohdy i bezúplatně.

 

Přeji Vám úspěšný prodej

Zdeněk Čiháček
Autor: Zdeněk Čiháček

 Jsem realitní makléř!

"Cesta, kde mohu uplatnit všechny své získané zkušenosti"

"Jsem nejen realitní makléř, ale také režisér, herec, scénárista a marketér – prostě se snažím propojit všechny tyto prvky, aby každá prezentace a videoprohlídka měla šťávu a byla přitažlivá.

Toto fascinující odvětví přináší nové výzvy každý den. A to mě baví.

MOJE RADA: Předtím, než se pustíte do prodeje či koupě nemovitosti, důkladně se informujte. Vaše znalosti vám určitě přinesou velké výhody.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení