Daň z nemovitých věcí

Daň z nemovitých věcí

Koupili jste, nebo prodali nějakou nemovitost v roce 2021?

Jste povinni se přihlásit u správce daně, tedy u finančního úřadu. Už v lednu je třeba odevzdat přiznání k dani z nemovitých věcí za rok 2021. Podávají ho ti, kdo se v roce 2021 nově stali vlastníkem nějaké nemovitosti. Oficiální termín pro odevzdání přiznání k dani z nemovitých věcí je do 31. ledna 2022. Platí se tedy dopředu. 

Přiznání k dani z nemovitosti se podává jen jednou, pak už finanční úřad každý rok vyzývá k placení. Nové přiznání se posílá, až když se na nemovitosti něco podstatného změní. 

Pokud jste svou nemovitost prodali.

Podle ustanovení § 13a odst. 9 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o dani z nemovitých věcí“), ztratil-li ten, kdo byl poplatníkem daně z nemovitých věcí postavení poplatníka proto, že se v průběhu zdaňovacího období změnila jeho vlastnická nebo jiná práva ke všem nemovitým věcem v územním obvodu téhož správce daně, které u něho podléhaly dani z nemovitých věcí (např. když všechny nemovité věci prodá, nebo tyto nemovité věci zanikly), je povinen oznámit tuto skutečnost správci daně nejpozději do 31. ledna následujícího zdaňovacího období.

Protože zákon v tomto případě nestanoví formu podání, lze sdělit místně příslušnému správci daně neformálním podáním, obvykle dopisem, ze kterého je zřejmé, že daňový subjekt přestal být poplatníkem daně z nemovitých věcí.

V případě, že po prodeji nemovité věci bude daňový subjekt i nadále vlastníkem dalších nemovitých věcí podléhajících dani v obvodu místní působnosti téhož správce daně, podle § 13a odst. 1 zákona o dani z nemovitých věcí je povinen podat daňové přiznání, v němž změnu zohlední, a to ve lhůtě do 31. ledna zdaňovacího období následujícího po roce, v němž pozbyl vlastnické právo k nemovité věci. V těchto případech lze daň přiznat buď podáním daňového přiznání, nebo podáním dílčího daňového přiznání. V řádném daňovém přiznání poplatník uvede všechny nemovité věci ve svém vlastnictví ke stavu k 1. 1. zdaňovacího období (kalendářní rok) na který je daň stanovována. V dílčím daňovém přiznání poplatník uvede jen nastalé změny a výpočet celkové daně.

Neučiníte-li to, očekávejte od správce daně složenku i když už třeba žádnou nemovitost nevlastníte.

Podat přiznání jsou tedy povinni i lidé, u nichž se změnily okolnosti rozhodné pro vyměření daně. Třeba u kolaudace, dobudování přístavby k rodinnému domu, nebo při darování a dědictví.

Jelikož nejsem daňovým poradcem, nebudu se rozepisovat o sankcích, které Vám hrozí za opožděné podání.

Ještě jedna věc pro majitele datových schránek. Ti musí podat přiznání elektronicky.

Přeji Vám hodně úspěchů v roce 2022 a pokud si nebudete vědět rady, zavolejte mi.

Zdeněk Čiháček
Autor: Zdeněk Čiháček

 Jsem realitní makléř!

"Cesta, kde mohu uplatnit všechny své získané zkušenosti"

"Jsem nejen realitní makléř, ale také režisér, herec, scénárista a marketér – prostě se snažím propojit všechny tyto prvky, aby každá prezentace a videoprohlídka měla šťávu a byla přitažlivá.

Toto fascinující odvětví přináší nové výzvy každý den. A to mě baví.

MOJE RADA: Předtím, než se pustíte do prodeje či koupě nemovitosti, důkladně se informujte. Vaše znalosti vám určitě přinesou velké výhody.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení